Till bloggens startsida

 

 

RSS 2.0
 
 

Bristningar!

8 fakta om bristningar1 Vad är bristningar?
När huden tvingas utvidga sig uppstår bristmärken. Det händer inte bara under graviditet. Din kropp fick kanske bristningar redan vid tonåren, när du växte eller från viktuppgång.


2 Vad orsakar bristningarna?
Bristningarna uppstår i läderhuden, eller hudens mellanlager. Läderhuden består av starka fibrer som är sammanbundna och tillåter huden att utvidgas i takt med att vi växer. När dessa fibrer sträcks för långt brister de och det bildas hudbristningar.


3 Hur ser de ut?
När huden sträcks ut så att den förtunnas lyser de underliggande blodådrorna igenom. Det är därför bristningarna kan ha en rödaktig ton, beroende av vilken hudfärg du har. Till en början lägger de sig som något förhöjda linjer på huden. Linjerna går över till en lila nyans innan de långsamt plattas ut. Samtidigt som de sjunker blir de också ljusare och tillslut har de antagit en ljusare hudton än din vanliga.


4 Var dyker de upp?
Vid graviditet hittar du dem oftast på magen, men de kan också uppstå på bröst, rumpa, lår, överarmarna och ryggen - helt enkelt där fett samlas.


5 Varför får vi dem?
När man går upp i vikt under kort tid kan man få bristningar. En gravid kvinna har också en hel del hormoner i omlopp som hjälper till att mjuka upp bäckenet inför förlossningen och därigenom även mjukar upp huden. Det gör att bristningar lätt formas.


6 Vem får bristningar?
Många faktorer kan påverka om du drabbas eller ej. Det kan vara genetiskt betingat, det kan ha att göra med hudton (ljushyade tenderar att löpa större risk), med diet, hudkondition, storleken på barnet och hur snabbt du går upp i vikt. Har du bristningar sedan tidigare eller väntar tvillingar kan det också öka risken. Ny forskning visar att unga mammor, speciellt tonåringar, har lättare för att få bristningar, enligt Junior Magazine Pregnancy and Baby.


7 Vad kan jag göra för att förebygga bristningar?
Försök att äta hälsosamt och att inte lägga på dig många extra kilon under kort tid, men att banta är inte bra för barnet. En normal viktökning under graviditeten består av mellan 11 och 16 kg.

Att äta mat som innehåller mycket vitamin C och E, zink och mineraler hjälper huden att tänjas smidigare och att även dra ihop sig efter förlossningen. Färsk frukt, grönbladiga grönsaker, nötter, fröer, oljiga fiskar (omega3) är bra tips. Drick även mycket vatten, gärna åtta glas vätska per dag.


8 Fungerar hudkräm mot bristningarna?
Här går åsikterna isär. Vissa menar att de vävnader som sträcks ut inte kan påverkas av hudkrämer och andra hävdar bestämt att det är värt att ta upp kampen mot hudmärkena med mjukgörande krämer. Hudterapeuter har rekommenderat massage med olika oljor eller body butter, gärna med E-vitamin eller kokos. Krämen eller oljan ska masseras in med små cirkelrörelser, för att öka blodgenomströmningen.Källa: Junior Magazines; Pregnancy and BabyKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback