v.34 =)

  Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder

Tisdag..

Åååå va ja  trött ska bli så skönt att krypa ner i sängen med älsklingen snart =)

såå vad har man gjort idag?
har städat från att jag vaknat å ca 5timmar frammåt =) *stolt*
haha vette tusan varför men fått såna städryck kan städa 4dar i veckan ( å då städar ja i flera timmar =) )
Å efter städningen baka ja bullar =) blev 110 st Stoora bullar =)
hälften vanilj  hälften kanel..
såå känner mig rätt duktig idag =)

nee nu ska vi krypa ner i sängen kolla på nån film å sova =)

Natti Natti =)


Vad har du gjort idag?

kram


Vagnen =)

(dålig bild ser så gult ut =P vagnen e typ olivgrön =) å beige in te grå)

Nya bilder på magen v.33 =)


.....

Håller på med maten =)
blir sen middag hehe =P
fisk =) mums va gott =)
men gaah va ja blir tokig går inte att lägga upp bilder.. varför?????

idag har ja fikat med sara å hennes 2små pluttar =)
var ur trevligt =)

har du gjort idag?


recept =)

Krispig sallad med valnötter:
12 portioner

Sallad:
1 stort huvud isbergssallat
1 stor gurka
10-15 stjälkar selleri

Sås:
6 dl gräddfil
4-5 dl grovriven västerbottenost
4 tsk torkad, smulad dragon
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt

Till garnering:
100g grovt hackade valnötter

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen och låt stå kall i ett dygn

På festdagen
Skölj och strimla grönsakerna.
Blanda och fördela salladen på tallrikarna.
Fördela såsen på salladen, och strö över de grovhackade valnötterna.

Äppel  och flädersorbet med honungsglacerade valnötter:

4 portioner

 
 

Ingredienser

 3 stora äpplen, syrliga, gärna Summerred eller Gravensteiner
 1 msk citronsaft
 3/4 dl fläderblomssaft, koncentrerad
 1 msk calvados eller konjak
 2 msk florsocker

Servering:

 25 g valnötter
 1 msk honung


    

Tillagning

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Lägg på en plåt eller bricka, droppa över citronsaften så att äpplena inte mörknar. Sätt in plåten i frysen minst 3 timmar.


Lägg de frysta äppelbitarna i en matberedare och kör till en smulig massa. Tillsätt flädersaft, calvados och florsocker. Kör till lagom konsistens, späd eventuellt med vatten. Smaka av med socker.



Servera direkt med valnötter som stekts i honung.






Valnötter e rikt på Omega-3 =)

Valnöt säljs både skalade och hela. Särskilt populära är de runt jul. De senaste åren med ökad uppmärksamhet på betydelsen av typ av fett i kosten har valnötter blivit populära. Valnötter innehåller nämligen för nötter ovanligt mycket omega-3.

Valnöt skördas under hösten. Nötterna behöver sedan få ligga och torka flera månader. I Sverige är det svårt att odla valnötter och räkna med att få skörd utom i södra Sverige.

Omega-3 i valnötter

Nötter innehåller vanligen mycket enkelomättat fett och lite fleromättat. Valnöten är här annorlunda genom att den innehåller ca 60% fleromättat fett. Valnötet skiljer sig också genom att det fleromättade fettet innehåller för nötter ovanligt mycket omega-3.

Fortfarande innehåller valnötter mycket mer omega-6 än omega-3. I valnötsolja finns upp till tio gånger mer omega-6 än omega-3. För själva valnötterna kan man räkna mellan fem till tio gånger så mycket omega-6, och vanligen bör valnötter innehålla snarare fem gånger mer omega-6.

Valnötter och hjärt- och kärlsjukdomar

Nötter i kosten tros förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och flera studier pekar på att de sänker kolesterolvärdet. Detta är studerat inte bara för valnötter utan även för bl.a. sötmandel och makadamianötter.

En orsak kan vara fettsammansättningen och omega-3 anses vara bra för hjärtat liksom enkelomättat fett. En annan orsak kan vara de växtsteroler som nötterna innehåller. Dessa konkurrerar med kolesterol i tarmen och sänker upptaget.

Antioxidanter och arginin

Vid sidan nyttigt fett och växtsteroler innehåller valnötter antioxidanter och aminosyran arginin. Både antioxidanter och arginin är bra för blodkärlsväggarna och hjälper till att hålla dem mjuka.

Under en studie fick en grupp äta mycket valnötter och de fick nästan 20% av energin från valnötter. Under perioden minskade det totala kolsterolvärdet därför att andelen dåligt kolesterol minskade.

Dessutom blev försökspersonernas blodkärl friskare under perioden.

Mer nyttigt i valnötter

Liksom andra nötter och frön rika på olja innehåller valnötter ganska mycket E-vitamin. Nivån är ca 14 mg per 100 g nötter. Flera B-vitaminer, t.ex. tiamin och B6-vitamin, finns också i goda nivåer.

I valnötter finns dessutom kalcium (ca 95 mg / 100 g), järn (2,1 mg / 100 g), magnesium (144 mg / 100 g), zink (3 mg / 100 g) och selen (2 mg / 100 g). Nivåerna varierar givetvis utifrån växtförhållandena.


Om fisk allergi (jag är INTE allergisk mot fisk)

Bild på 3 olika fiskarFiskallergi är en typ av allergi som kan ge väldigt kraftiga reaktioner. Nässelutslag, kräkningar, magplågor och diarré, anafylaktisk chock med cirkulationskollaps, liksom svåra astmaanfall är olika reaktioner som kan förekomma hos fiskallergiker. För de känsligaste fiskallergikerna räcker det med att känna fisklukt för att drabbas av ett astmaanfall.

Liksom allergi mot t.ex. soja och jordnötter är fiskallergi särskilt lömsk, eftersom allergenet kan finnas dolt i så många vanliga födoämnen. För en fiskallergiker är det absolut nödvändigt att alltid noga läsa innehållsförteckningen på all färdigproducerad mat, eftersom det finns flera typer av livsmedelsprodukter som är proteinberikade med fiskprotein.

Det förekommer också att djurfoder är berikat med fiskprotein, vilket gör att köttet från ett djur som är uppfött på sådant foder kan innehålla tillräckliga mängder fiskallergen för att utlösa besvär hos de mest fiskallergiska personerna.

Fiskallergiker kan vanligen inte äta någon sorts fisk alls, men det förekommer vissa undantag då en person klarar av en sorts fisk men inte en annan.

Ibland drabbas personer av allergiliknande reaktioner när de äter t.ex. sill eller tonfisk. Detta behöver dock inte vara en allergi, utan en reaktion på den höga halt av histamin som finns i vissa fiskar. Dessa reaktioner kan yttra sig som besvärliga utslag, huvudvärk och/eller magont.


v.33

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.

Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.

v.33 idag =)

wii såå då går man in i v.33 idag då =)
känns lustig men så underbart..
ja å pappa längtar efter dig vårt lilla mirakel =)

såå vad har man gjort idag?
haf kollat runt i affärer med lilla jaana ett flertal timmar idag =)
men blidde inte mkt köpt..
till älsklingen köpte jag en snygg tröja (han tog på den på direkten =) )
till bebis en svart vit randig body med matchande byxor såå gulligt =)
till mig ett par skor å en tunika.. men ska lämna tillbaka tunkian imorgon..
gillade den när ja testade på hm men när ja tog på den hemma så gillade ja de inte alls..
Sen gick vi å åt kina mat =) å köpte hem massa godis

va har du gjort idag?

kram

Ont!!!!

Blää har såå fruktansvärt ont i ryggen å magen =(
kraftiga sammandragningar som gör ont =(
kommer hela tiden å sitter i länge..

skrutten buffar på därinne med..
längtar efter dig min lilla skatt =)

har du me hemska sammandragningar?

Bra att ha hemma efter förlossningen! =)

Bra att ha hemma innan för att sköta babyn den första tiden förrutom kläder :

- IKEAS tvättlappar (Billiga o bra) + mjuka pappersservetter
- Kräm för röda stjärtar (apoteket har olika eller Calendula Zink Cream fr Weleda (hälsokostaffären) den gillat jag mest + deras olja shop.weleda.se/templates/group.asp?GroupGuid=...
- Blöjor minsta stl ett paket till att börja med
- Termometer
- Badbalja mjuk handduk, eller cape.
- Tunna bomullsfiltar/snuttefiltar att linda in babyn i eller torka med vid amning.

Till dig

- Bindor (rejäla för du kommer att blöda massor den första tiden)
- Amningskupor + ev Bröstvärmare i Flectalon som håller brösten varma o sköna
- Bröstvårtskräm för ömma såriga bröstvårtor.
- Amningsskydd (om du får så ont i början att du behöver ett extra skydd)
- Alvedon för ev värk när livmodern drar ihop sig.
- Bröstpump ev apotekets lilla billiga för att lätta på trycket om du överproducerar eller får mjölkstockning. Annars kan man vänta o se om man kommer att behöva för ev flaskmatning.

(även detta från samma underbara tjej på familjeliv =) )
tack =)

Bb väskan =)

Lite tips på va man kan packa =)
har själv inte börjat packa min en !

Till Babyn:
Kläder (två bodys, ett par byxor, strumpor, mössa och overall samt egen filt) Blöjor finns på BB.
- Ombyte till mig och sambon (Trosor/strumpor, amnings BH, linne, tröja, mjukisbyxa, tunna morgonrocken o tofflor.)
- Necessär/Hygien: Tandborste, tandkräm, deo till mig o sambon, duschcreme, shampo, balsam, fuktkräm, hårborste, snoddar, spänne o hårklämma. Smink, nagelsax/fil, Cerat, amningsinlägg (bindor finns på BB)
- Mediciner/vitaminer
- Kamera: Digital + extra minneskort o laddare, ev filmkamera
- Mobiltelefon + laddare.
- CD skiva
- Babyskydd för hemresan (lämnades i bilen)
- Övrigt: MVC journalen, patientbricka, förlossninberättelse, vattenflaska, dextrosol, godis, dagbok, penna, parkeringsmynt.
-pappan/sambon: Kläder, något att äta samt dricka, tidsfördriv (tidninga, böcker, kortlek), kamera, Hygienartiklar =)

kan ju va bra å tönka på att han kanske oxå vill hålla sig fräsch =P
man kan ju bli långvarig de vet man aldrig =)

(fick listan av en underbar tjej på familjeliv =) )

Andningdlarm

Babysense II levereras med:
  • Kontrollpanel
  • Två sensorplattor (mäter 44 x 27 cm vardera)

    - Två sensorplattor innebär att du kan använda larmet på två olika sovplatser och enkelt flytta kontrollpanelen mellan dessa.

    - Två sensorplattor täcker in hela sängens yta när barnet blir äldre (från ca 6 mån) och mer rörligt i sängen.

    - Sensorplattorna passar även i vanliga vaggor samt liggvagnsinsatser.

  • Anslutningskablar
  • Upphängningsclip för kontrollpanelen
  • Bruksanvisning på svenska
  • Två års garanti (gäller ej produkter av förbrukningskaraktär)
  • Ett års trygghetsgaranti

Info om Babysense andningslarm :

Babysense II är certifierad som medicinsk utrustning klass IIb, i enlighet med CE Directive 93/42/EEC annex III, VI. Babysense II är även ISO-certifierat. För att få dessa klassificeringar utsätts produkten för mycket hårda kvalitets- och tillförlitlighetstester, vilka ställer mycket höga krav på produkten.

Babysense utbytesgaranti innebär att vi under det fösta året garanterar att du, i händelse av att något fel uppstår i ditt Babysense andninglarm, inom kortast möjliga tid får ett helt nytt Babysense levererat. Ditt nya Babysense skickas senast vardagen efter att vi mottagit din reklamation. Den reklamerade utrustningen returneras på vår bekostnad först sedan den ersatts av en ny.

På detta sätt vill Babysense garantera att du som ägare till ett Babysense andningslarm ska kunna lita på att du aldrig behöver vara utan tryggheten med ditt andningslarm mer än kortast möjliga tid i händelse av att ett fel uppstår i din larm!

Utbytesgarantin gäller endast inom Sverige och endast den ursprungliga köparen.

Pris: 1495:-

vill ha men rätt dyrt med å andra sidan e de ju värt de =)

mer info samt billiare andningslarm hittar du på:
www.andningslarm.se

Något som har/ haft detta larm?

vad tycker du?


Tränings tips för gravida

Första trimestern, graviditetsmånad 1-3
Här kanske du inte ens vet om att du är gravid. För de flesta brukar graviditetssymtomen komma runt v.10-14 och då är trötthet, svettningar och illamående vanligt. Kanske behöver du kissa oftare. Om du mår bra behöver du inte göra någon större förändring. Boka av eventuella tävlingar och justera dina träningsmål utifrån att du skall bibehålla din prestationsförmåga och inte förbättra den.

Är du trött så lyssna på din kropp och dra ned på träningen de dagar eller veckor du känner dig sänkt. Ömma bröst är vanligt under de här månaderna och det är inte mycket att göra åt. Det kan kännas lite bättre om du undviker träning som innehåller studs och hopp. Även en bra sportbehå kan underlätta. Illamående är ett gissel och gör förmodligen inte träning speciellt lockande. Samtidigt kan vardagsmotion lindra ditt illamående. Promenera eller cykla till jobbet i lagom takt. Ta en skogspromenad eller vägen genom parken för att undvika starka dofter som kan trigga ditt illamående.

Andra trimestern, graviditetsmånad 4-6
Under dessa månader kommer du att öka en del i vikt och omfång. Även mängden vätska i kroppen ökar. Detta gör att din tyngdpunkt börjar förflyttas och kan påverka din balans och eventuellt värk i korsryggen. Genom att vara noga med din hållning både i vardagen och när du tränar kan du förebygga värk. Under aktiviteter som innehåller hopp och studs kan ett stödbälte vara skönt.

Hormonella förändringar i kroppen kan göra att slemhinnor sväller. Speciellt i näsan, vilket kan göra dig täppt i näsan och eventuellt orsaka näsblod. Detta är inte farligt och går oftast över av sig själv. Vanligt under denna period är också domningar, kramper i ben eller svullna anklar och då kan det kännas obekvämt att träna. Välj löst sittande kläder samt skor som du inte snörar för hårt men samtidigt ger stadga. Dra ned på träningsintensiteten en smula. Efter en aktivitet eller jobbet kan det vara skönt att lägga fötterna högt och ta en stunds vila. Det kan vara skönt att smörja benen med en kylande och lätt avsvällande kräm, efter en dags stående och gående på jobbet. Det finns speciella krämer som är säkra för gravida att använda.

Lättare vätskeansamling i kroppen är vanligt och då är det inte farligt med motion. Får du plötsligt en kraftig vätskeansamling bör du kontakta din barnmorska eller läkare. Det kan vara ett tidigt tecken på havandeskapsförgiftning.

I takt med att du går upp i vikt kan det hända att du drabbas av förstoppning. Åter igen är det hormonella förändringar som är orsaken och du kan motverka detta genom fiberrik kost, tillräckligt med vätska, vardagsmotion och träning.

Tredje trimestern, graviditetsmånad 7-9
Under dessa sista månader är det viktigt att anpassa träningsdosen efter hur du mår. Många kvinnor mår ofta mycket bra men kroppen kan kännas tung och otymplig. De flesta upplever att de blir andfådda snabbare under träningspasset, då blodvolymen i kroppen ökat ytterligare.

En del drabbas av smärta i höfterna eller lite underliga smärtor kring magen och utmed sidorna i kroppen, under denna period. Åter är det hormonella förändringar som mjukar upp ligamenten, samtidigt som din ökande vikt och omfång utsätter dem för mer press och stress.

Detta är inte farligt, men du skall givetvis undvika alla rörelser som gör ont. Kanske måste du byta ut vissa övningar eller helt ändra aktivitet mot slutet av graviditeten. Kraftig smärta som kommer plötsligt och försvinner lika snabbt kan förekomma. Orsaken är livmoderns tryck på nerver i bäckenet. Det är inte farligt men även här bör du byta ut övningen eller aktiviteten.

Nu när magen är så pass stor bör du undvika övningar där du ligger på rygg. Livmodern kommer att trycka på ett stort blodkärl i ryggen, som i sin tur begränsar blodflödet. Du känner igen det på att du kan bli yr, illamående eller att det svartnar för ögonen. Då är det dags att byta ut dessa övningar på rygg mot andra. Se alltid till att resa dig försiktigt om du legat på rygg. Vänd dig först på sidan och pressa dig sedan upp till sittande.

Det är en fördel att fortsätta träna under tredje trimestern men respektera din kropps signaler och ta det lite lugnare. Det sägs ofta att du gör av med lika mycket energi under en förlossning som att springa ett maratonlopp. Varför inte förbereda sig på samma sätt! Träna regelbundet under graviditeten men vila dig i form mot slutet. Se till att äta och dricka ordentligt inför den stora dagen.

Har du tänkt på hur din vardag kommer att se ut de närmsta åren? Varje dag under dessa år kommer du att lyfta ditt barn flera gånger per dag. Bära omkring det på armen, medan du pratar i telefonen eller lagar mat. Barnvagnen dras upp och ned för branta backar i ur och skur. Tunga matkassar lastas i och ur bilen tillsammans med barnvagnen. Leksaker som du ständigt plockar upp och förflyttar. Du har med andra ord ett krävande arbete framför dig om du är otränad. Alltså finns det en god anledning att försöka hålla sig i form och träna. Du kommer att uppleva dessa vardagssysslor annorlunda och livet som småbarnsmamma kan kännas lite lättare.


Amning!

1. Du drar barnets kropp ordentligt intill dig så att barnet ligger helt vänt mot dig. Håll barnet så att det inte behöver vrida eller böja på huvudet för att komma åt bröstet - vem tycker om att äta med huvudet vridet eller på sned? Kom ihåg att det är barnet som ska till bröstet, inte bröstet till barnet.

2. Undvik att hålla fast barnets huvud med handen utan stöd barnet under skuldror och rygg när du för barnet närmare dig.

3. I början kan det underlätta med en kudde som stödjer barnets kropp och stjärt tills du känner dig tryggare med amningen.

4. Barnets näsa ska vara i höjd med bröstvårtan, så att det får mest bröst in på underkäkssidan. Som tidigare beskrivits använder barnet tungan och underkäken som en pytteliten mjölkningsmaskin. Det suger inte ut mjölken ur bröstvårtan, det är tungan som med en elegant vågrörelse och med god hjälp av utdrivningsreflexen pressar ut mjölken ur mjölksjöarna och in i munnen på barnet.

5. För att detta ska fungera måste barnet ha en rejäl munfull bröst inne i munnen och hela barnet måste vara ordentligt och tryggt nära bröstet, så att det inte behöver suga sig fast för att hålla bröstet inne i munnen. Det har annars sugkraft som en industridammsugare och kan lätt råka skada bröstvårtan om det verkligen bara suger på den.

6. När du erbjuder barnet bröstet, kan du låta det få lukta och slicka lite på bröstvårtan. Det förbereder både bröstet och barnet på måltiden. Om du klarar att mjölka fram några droppar blir det ännu intressantare. När barnet känner bröstvårtan nudda munområdet, börjar det som regel att forma en sök- och ätmun och gapa och göra rörelser med tungan, medan det blir allt ivrigare. I början kan det mycket väl hända att du måste använda ett finger för att hålla en ivrig arm i styr, så att den inte smyger sig in mellan dig och barnet, medan du väntar på ett rejält gap.

7. När du ser att barnet gapar ordentligt med öppen mun och tungan nere i underkäken, är ögonblicket inne att dra hela barnet ännu lite tätare intill dig, så att det får rejält med bröst i den öppna munnen och sätter igång den lilla mjölkmaskinen. När barnet har ett bra tag om bröstet är överläppen utbredd mot bröstet, istället för att knipa om det. Detsamma gäller underläppen, den ska vara utbredd och ha tag om lite mer av areola än överläppen har. Nu ska det inte göra ont att amma.


Näringsämnen och Energibehov

Hur mycket man kan äta beror på hur mycket man rör sig, ålder, kön, kroppssammansättning mm. Varje individ har en grundomsättning (= energibehov vid vila) + energibehov för olika fysiska aktiviteter. Summerar du dessa får du ditt totala energibehov. Grundomsättningen räknar man fram så här: 1 (kcal) x 24 (timmar) x kilokroppsvikt. Om du väger 60 kg blir det 1 x 24 x 60 = 1440 kcal. Så mycket energi går alltså åt i vilande tillstånd. Graviditet, amning och bla sjukdomar och vissa hormonrubbningar höjer grundomsättningen. Ju mer du sedan rör dig, ju mer energi gör du av med. Kvinnor behöver dagligen (dvs det totala energibehovet) ca 2000-2500 kcal och män ca 2500-3500 kcal.

Proteiner
Protein är byggnads- och underhållsmaterial för kroppens celler. Proteinet hjälper till att bilda nya och ersätta gamla celler. Proteinet behövs för livsprocesserna, transporterna av ämnen och regleringen av syra-bas- och vattenbalansen. Vid matspjälkningen sönderdelas proteinerna till aminosyror. Dessa minsta beståndsdelar kan kopplas till varandra på olika sätt. Kroppen kan omvandla vissa aminosyror till andra om de saknas i maten. De kallas för Icke essentiella aminosyror. Det finns dock nio aminosyror som kroppen inte kan tillverka och som måste tillföras med maten.

De kallas för Essentiella aminosyror. Livsmedel som innehåller essentiella aminosyror i en mängd som stämmer bra med kroppens behov är: mjölk, kött, fisk, ägg, ärtor, linser och bönor (speciellt sojabönor). Dessa har ett högt biologiskt värde och kallas högvärdiga. Många vegetabilier har ett lägre värde var för sig men kan komplettera varandra och höja det biologiska värdet. Proteinrika livsmedel är bla kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, cerealier, bönor, linser, ärtor, bladgrönsaker.


Fetter
Fett behövs för att det ger bra energi. Det ger kroppen isoleringsmaterial och skydd åt många organ. Fett behövs också för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Fettet omsätts hela tiden och det transporteras mellan

tarmar, lever, fettdepåer och celler. Vid matspjälkningen sönderdelas fetterna i glycerol och fettsyror. Fett, men även kolhydrater och proteiner, som inte behövs för tillfället, kan lagras som fett i fettdepåer. Fett ger mycket energi och för att sänka konsumtionen kan du minska inköpen av halvfabrikat,

snabbmat, kakor, bullar, chips, godis mm som många gånger innehåller dolt fett. Välj hellre nyttiga, magra och hela livsmedel (tex nötter, kött, fisk eller kyckling). Du kan också skära bort synligt fett, minska fettet på brödet och i stekpannan.

Det finns transfettsyror, mättade fettsyror, enkel- och fleromättade fettsyror. Ju fastare ett fett är desto mer mättat är det. Ett fett med omättade fettsyror är flytande. Transfettsyror finns i mjölkfett och kroppsfett hos idisslande djur. Transfettsyror kan också bildas när oljor härdas för att tex margariner ska få fastare konsistens eller andra livsmedel ska få längre hållbarhet. Transfettsyror kan liksom mättade fettsyror höja blodets fetthalt och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Enkelomättade fettsyror finns tex i cashewnötter, avokado, raps- och olivolja. De anses inte påverka fetthalten i blodet men olivoljan har en fiffig förmåga att sortera bort det onda kolesterolet och bibehålla det goda. Fleromättade fettsyror finns tex i linfröolja, linfrön, valnötter, solrosolja och feta fiskar. (Kolla med din barnmorska vilka fiskar du kan äta, eftersom det vid graviditet finns vissa begränsningar). Linol- och linolensyra är exempel på fleromättade fettsyror som är essentiella och inte kan byggas upp i kroppen utan måste tillföras med maten. De fleromättade fettsyrorna kan sänka kolesterolhalten i blodet.

Mättat fett finns tex i fett kött, hårda margariner, smör, grädde, ost, bakverk, konditorivaror, glass, choklad och kokosfett. De flesta forskare är överens om att det finns ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och högt fettintag, därför bör de flesta minska den totala konsumtionen och ersätta en del av det mättade fettet med omättat fett. Du kan också minska sockerkonsumtionen, vara rökfri och motionera för hjälpa kroppen att må bra.
Kolhydrater
Kolhydrater finns i vegetabilier och kolhydraternas viktigaste uppgift är att ge kroppen energi. De behövs också för kroppens

ämnesomsättning och innehåller ofta stor mängd av vattenlösliga vitaminer och mineraler. Dessutom gynnar de en god tarmfunktion. Kolhydraterna delas in efter molekylstorlek; enkla och sammansatta sockerarter, stärkelse och kostfibrer. De enkla sockerarterna kan tarmen ta upp direkt, de sammansatta måste spjälkas först, stärkelsen tar mera tid att spjälka och kostfibrerna sönderdelas nästan inte alls.

En hög sockerkonsumtion kan ge övervikt, hål i tänderna och stora svängningar i blodsockerbalansen vilket kan leda till trötthet och hunger. Tänk på att sockerhalten i frukt och bär bara är ca 15% medan den i raffinerat socker är 99%. Kostfibrer ger ingen näring men är ändå viktiga eftersom fiberrik mat ger volym åt maten så att tarmrörelserna förbättras. Detta motverkar förstoppning och fickbildningar i tarmarna.

Fiberrik mat kan dessutom minska risken för cancer i tarmarna. Tänk på att tugga maten väl för att stimulera utsöndringen av saliv och magsaft. Du måste också dricka rikligt med vatten eftersom kostfibrer binder vätska. Kostfibrer är bra eftersom de ger mättnadskänsla utan att ge energi. Sockerarter finns tex i strösocker, honung, frukt, bär och mjölk. Stärkelse finns tex i mjöl, ris, bröd, pasta och potatis. Kostfibrer finns tex i bröd med hela korn, grovt mjöl, oskalade gryn och rotfrukter.


Va ska mamma äta?

Inför förlossningen är det viktigt att ha laddat kroppen med energi. Det går åt 500 kilokalorier i timmen när man föder barn! (Den normala kaloriåtgången för kvinnor är 2.200 kilokalorier per dygn). Under själva förlossningen kommer du inte att känna för några skrovmål för att ersätta kaloriförlusten, det du framförallt behöver då är vätska. Utan vätsketillförsel försämras arbetsförmågan drastiskt. En vätskeförlust på 3 procent av kroppsvikten sätter ned arbetsförmågan med 20 procent. Lämpliga drycker att ha med till förlossningsavdelningen är sötat te, nyponsoppa, favoritsaften eller någon näringsrik sportdryck.

Inför förlossningen
Det är viktigt att äta rätt inför förlossningen. Vid intensiva kroppsansträngningar använder musklerna framför allt kolhydrater som bränsle. Om kolhydraterna i blodet tar slut tas glykos från blodet och mängden blodsocker minskar. Trötthet, irritation, yrsel och huvudvärk är ett tecken på lågt blodsocker. Inför förlossningen bör man se till att äta sådant som innehåller rikligt med kolhydrater, en del fett, men inte så mycket protein.

Grönsaksgryta, pasta, ris, fisk, potatis, pizza, fil med müsli, fullkornsbröd och frukt är bra mat veckorna före förlossningen. Bra att ha med till förlossningen, förutom dryck, är gott fiberrikt bröd med pålägg, frukt och godis.

Det är viktigaste är att du sköter dig själv från allra första början av. Det är din skyldighet att se till att det växande barnet får en så bra miljö som möjligt och att vara rädd om dig så att du har goda utsikter att vara frisk och full av energi under graviditeten.

Hur mycket du än ökar i vikt under graviditeten, kommer viktökningen antagligen att ske i följande takt:

0-12 veckor 0%
12-20 veckor 25%
20-30 veckor 50%
30-36 veckor 25%
36-40 veckor 0%

Det är normalt att gå upp mellan 10 och 18 kg under graviditeten. Vissa kvinnor går upp mer utan att ta skada. Under graviditeten har du ett något större behov av protein än annars. Det får du tillgodosett genom att äta magert kött, fisk, bönor, mjölk, ost och andra mejeriprodukter. Om du är vegetarian och inte äter animaliska produkter bör du kombinera bönor med någon spannmålsprodukt vid samma måltid - t ex bönor med en paj av fullkornsmjöl, kikärter med pasta eller linser med fullkornsbröd.

Järn är nödvändigt för att kroppen ska kunna bilda de röda blodkropparna. De röda blodkropparna innehåller något som kallas hemoglobin. Om ditt blod inte innehåller tillräckligt med hemoglobin transporteras inte tillräckligt med syre till barnet. Du blir också mycket trött. C-vitaminerna hjälper kroppen att absorbera järn, medan syrabindande mediciner hindrar den från att tillgodogöra sig det riktigt. Leverrätter skall undvikas pga den höga halten A-vitamin som kan skada barnet. Leverpastej går bra att äta. Grovt mjöl, ärtor och bönor, alla gröna bladgrönsaker, samt russin, katrinplommon och nötter innehåller mycket järn. Man ordinerar ofta järntillskott under graviditeten.

Även andra kosttillskott kan vara nyttiga att komplettera sin kost med under graviditeten.

Kalcium är nödvändigt för uppbyggnaden av benstommen och tänderna. Det ger blodet förmågan att levra sig och musklerna förmågan att arbeta smidigt. Oxalsyra i spenat och kakao försämrar kalciumupptaget, lita inte på att du får ditt kalciumbehov täckt genom att dricka mjölkchoklad.

Kom ihåg att du under hela graviditeten ger näring åt tre olika men sinsemellan beroende biologiska system, din egen kropp, det växande barnet och moderkakan. Denna tredubbla uppgift kräver en verkligt bra kost, rik på fullvärdiga proteiner, vitaminer och mineraler.


Tänder/ Tandkött under graviditeten

 
Det har länge ansetts att blivande mammor får hål eller fler hål i tänderna under graviditeten. Man kan tro att det beror på hormoner, men det beror troligen mer på att gravida kvinnor äter och dricker oftare och kanske lite sötare. I och med ökande användning av flortandkräm har dock problemen minskat. Det är ändå viktigt att du under graviditeten ger tänderna och tandköttet speciell uppmärksamhet med regelbunden tandborstning och rengöring av tandmellanrummen.
Tandköttet
Tandköttet påverkas ofta när du är gravid. Det svullnar, blir lättblödande och ömmar. Det kallas graviditetsgingivit. Troligtvis beror det på de hormoner som finns i kroppen när du är gravid i kombination med vad du äter.

En graviditetsgingivit känns som en helt vanlig tandköttsinflammation. Tandköttet blir rött, inflammerat och blöder. Det är då vanligt att reagera med att bli för försiktig vid rengöringen. Detta ökar dock problemen ytterligare. Inflammationen försvinner oftast av sig själv om du sköter dina tänder väl. När ditt barn är fött försvinner graviditetsgingiviten.

Kräkningar och tandborstning
Många kvinnor mår mindre bra under framförallt första delen av graviditeten och drabbas av illamående och kräkningar. Vänta en stund med att borsta tänderna efter att du har kräkts. Magsyran luckrar upp emaljen och gör den känslig för tandborstning. Skölj istället munnen med vatten.

Det kan också vara svårt att borsta tänderna utan att få kväljningar när du mår illa. Försök borsta de tider på dagen när du mår som minst illa.

Tandläkarbesök
Det bästa rådet till kvinnor som funderar på att bli gravida är att gå till tandläkaren för att kontrollera och behandla eventuella problem med tänderna tidigt i sin graviditet eller redan innan de blir gravida. I slutet av graviditeten är du ofta tröttare än vanligt och har mycket annat att tänka på inför förlossning och livet med barn.

Det är ingen fara att få bedövning medan du väntar barn eller ammar. Om du måste röntgas hos tandläkaren får du ett blyförkläde. Stråldosen är visserligen väldigt liten, men det är en extra säkerhetsåtgärd för gravida kvinnor. Samtliga fabrikanter av blekprodukter avråder från tandblekning under graviditet och amning.

Berätta alltid för din tandläkare att du är gravid eller att du ammar.

Vill du besöka en tandläkare se då till att välja någon som du känner dig trygg hos.

!!!!!!

Blää e så orolig så jag mår illa =(..
urk.....

ska lägga mig i en dusch..
skiter fullständigt i om grannarna klagar..

Kola ! =)

Enkel kola

En lättgjord och snabb kolavariant.


  • 100g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 msk kakao
  • 3 msk ljus sirap

Koka samman ingredienserna i en kastrull. Gör kulprovet efter cirka fem minuter. När kolan är tjock nog slås den upp på smörpapper eller i knäckformar och ställs svalt. Klipp eller skär kolan när den svalnat.
 

( låter de inte gott? )

nee nu ska ja smaska på  mitt hemlagade godis =)
såå gott

kramar


Bm besök

såå har varit hos min Bm idag v.32 (31+4)
de gick bra hon har börjat mjukna =)
fick en kram =P
Sf mått: 31 cm (ökat med ca 3cm sen sist =) )
hjärtljudet: 136 slag/minuten låg å vilade under besök såå =)
vikt: 55 -56kg =P kommer inte riktigt ihåg haha.
bebis ligger med huvudet men är ruckbar

fick veta tid datum å plats för föräldragruppen =)
första mötet e 25/8 kl.15-17

nee nu ska ja kocka daim =)

kram

Böcker!

Gaah har massor med böcker så ja blir tokig..
dom e bara i vägen.. visst dom e jätte bra men dom e i vägen =P
såå funderar på å sälja lite =)
ska sälja ca 50böcker..
10st för 200kr låter väll rimligt? =)
eller vad anser du e rimligt?

kram


.....

nee nu e de väll snart sov dags..
känner mig seg å illamående..
ska göra lite varm nyponsoppa =)
å lägga mig å läsa ngn bra bok =)

har så mkt böcker behöver göra mig av med dom =P

nee nu ska ja pussa älsklingen å dricka min nyponsoppa =)
men sov så gott =)

kramar

har har du gjort idag?

Haha!!

haha jaa de finns gott om knasiga människor =)
om du inte e medlem på familjeliv så måste du ju nästan bli de =)
man blir beroende av sidan =)
mkt vettigt å nyttigt å lra sig =)
men finns ju även som som e lite ^knasiga¨
uppstår lätt heta debatter om knasiga saker..
alla har ju sin egen tror å sina egan upplevelser om vissa saker..
varför kommer man då med usla påhopp å sårar människor??

var bara tvungen å skriva de..

är du medlem på familjeliv.se?

kramar

Trött!!

Blää har sådan fruktansvärd tandvärk =(
Buhu såå ont de gör..
tagit en alvedon så nu ska ja lägga mig å sova å hoppas de släpper tills imorgon..
fått så känsligt tandkött sen ja blev gravid så får lätt infektioner..
men som sagt hoppas de känns bättre imorgon..

nej sov så sätt nu allesammans =)

kramar


v.32 =) (exkat 2månader kvar till BF =) )

Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.

ÅÅÅÅÅ va ja längtar..
kan de inte bara bli september nu..
men men de e bara 2månader kvar nu å de kommer gå fort =)
men vårat lilla mirakel får gjärna komma 2v tidigt mig gör de absolut ingenting =)

nu e de tårt dags =)

kram

=)

Haha ja har en busig bebis i min mage =)
väldigt aktiv igår kväll å stort sett hela dagen =)
buffar på ordentligt..
höll på i säkert 2timmar i sträck igår ikväll/natt =)
åå va ja längtar tills du tittar ut ur min mage mitt lilla mirakel =)

Imorgon e de 2månader kvar till Bf =D

Idag har ja tvättat lite =) å plockat =)
skulle damsuga å skura men hade inte tillräckligt med ork i kroppen för de..
blir å göra de imrgon bitti =)

imorgon kommer svärmor vi ska göra jordgubbs tårta =) MUMS..
 
vad har du gjort idag?

kram

Onsdag!!

såå då va de onsdag idag då..
snart har ännu en vecka gått..
såå vad ska man hitta på idag?
aja Något hittar man ju alltid på =)

såå lite viktiga datum att komma ihåg!

*21/7 kl:10.30 Bm besökyller
*31/7 Älskade systerdotter Fannie fyller 5 =)
*4/8 kl:10.30 Bm besök
*5/8 Lillebror Robin 19år =)
*17/8 1Månad kvar till BF =D
*18/8 kl:10.30 Bm besök

såå de e vad ja kommer på för tillfället =)

nee nu ska ja gå å köpa mjölk =)

kram

Halsbränna!

 
 

Halsbränna - Sura Uppstötningar

För att få fram mesta möjliga fakta och hålla dem aktuella har Gravid.se i detta avsnitt samarbetat med läkemedelsföretaget Bayer AB, som marknadsför ett av de ledande preparaten mot halsbränna och sura uppstötningar - Rennie.

 

Rennie är ett snabbverkande receptfritt läkemedel som behandlar halsbränna och sura uppstötningar. En tuggtablett Rennie innehåller kalciumkarbonat (680 mg) och magnesiumkarbonat (80 mg) vilka neutraliserar saltsyran i magen och matstrupen inom loppet av några minuter.

Vad är halsbränna?
Halsbränna är resultatet av att syra från magsäcken kommer upp i matstrupen och halsen, vilket ger en brännande känsla. Smärtan eller obehaget kan vara i flera timmar och blir ofta värre av att man äter. Eftersom halsbränna kan förvärras av att man ligger ner får många problem med att sova. Halsbränna kan även aktiveras och förstärkas av en stressig livsstil. Direkt efter att man har ätit slappnar ringmuskeln i matstrupen av vilket gör att magsyran lättare tar sig upp. Besvären är som mest uttalade 60-90 min efter avslutad måltid.

Halsbränna under graviditet
Det är vanligt att gravida kvinnor drabbas av halsbränna. Att sura uppstötningar och halsbränna är så vanligt under en graviditet beror på flera saker. Dels ökar trycket på magsäcken när barnet växer och tar mer plats, dels förändras hormonbalansen. Under graviditeten stiger halterna av hormonet progesteron och man vet att progesteronet påverkar ringmuskeln i matstrupen så den får svårare att sluta tätt.
Syra från magsäcken pressas upp i matstrupen


Hur undviker jag halsbränna under graviditeten?

  • Klä dig löst och ledigt. Undvik åtsittande kläder.
  • Ät hellre många små måltider än några stora.
  • Undvik fet eller kryddstark mat.
  • Försök stressa ner, framför allt innan du ska äta.
  • Ge din kropp tid att smälta maten.
  • Undvik att böja dig ner eller ligga raklång direkt efter en måltid.
  • Drick te eller kaffe utan koffein och undvik kolsyrad dryck.


Varför behandla med Rennie?
Att ta Rennie mot halsbrännan har många fördelar! Här kommer några av dem:

  • Rennie kan tryggt användas under graviditeten
  • Rennie överförs inte i modersmjölken och kan därför tryggt användas vid amning
  • Rennie är fritt från aluminium, till skillnad mot många andra snabbverkande tabletter mot halsbränna
  • Rennie finns i förpackningar om 24, 48 och 96 tabletter vilket gör att det är lätt att ha med sig när halsbrännan än drabbar dig.
  • Rennie innehåller kalcium- och magnesiumkarbonat vilka binder överskottet av saltsyra i magen. Effekten kommer inom några minuter.
  • Rennie är en beprövad och pålitlig produkt som har lindrat halsbränna och sura uppstötningar i närmare 70 år.
  • Rennie är en tuggtablett med god mintsmak

Inom loppet av några minuter neutraliserar Rennie magsyran

En tablett Rennie innehåller kalciumkarbonat (680 mg) och magnesiumkarbonat (80 mg). 1-2 tabletter söndertuggas vid behov. Rekommenderat högsta intag är 16 tabletter dagligen.
SPC senast reviderad 2008-02-01.

Bristningar!

8 fakta om bristningar



1 Vad är bristningar?
När huden tvingas utvidga sig uppstår bristmärken. Det händer inte bara under graviditet. Din kropp fick kanske bristningar redan vid tonåren, när du växte eller från viktuppgång.


2 Vad orsakar bristningarna?
Bristningarna uppstår i läderhuden, eller hudens mellanlager. Läderhuden består av starka fibrer som är sammanbundna och tillåter huden att utvidgas i takt med att vi växer. När dessa fibrer sträcks för långt brister de och det bildas hudbristningar.


3 Hur ser de ut?
När huden sträcks ut så att den förtunnas lyser de underliggande blodådrorna igenom. Det är därför bristningarna kan ha en rödaktig ton, beroende av vilken hudfärg du har. Till en början lägger de sig som något förhöjda linjer på huden. Linjerna går över till en lila nyans innan de långsamt plattas ut. Samtidigt som de sjunker blir de också ljusare och tillslut har de antagit en ljusare hudton än din vanliga.


4 Var dyker de upp?
Vid graviditet hittar du dem oftast på magen, men de kan också uppstå på bröst, rumpa, lår, överarmarna och ryggen - helt enkelt där fett samlas.


5 Varför får vi dem?
När man går upp i vikt under kort tid kan man få bristningar. En gravid kvinna har också en hel del hormoner i omlopp som hjälper till att mjuka upp bäckenet inför förlossningen och därigenom även mjukar upp huden. Det gör att bristningar lätt formas.


6 Vem får bristningar?
Många faktorer kan påverka om du drabbas eller ej. Det kan vara genetiskt betingat, det kan ha att göra med hudton (ljushyade tenderar att löpa större risk), med diet, hudkondition, storleken på barnet och hur snabbt du går upp i vikt. Har du bristningar sedan tidigare eller väntar tvillingar kan det också öka risken. Ny forskning visar att unga mammor, speciellt tonåringar, har lättare för att få bristningar, enligt Junior Magazine Pregnancy and Baby.


7 Vad kan jag göra för att förebygga bristningar?
Försök att äta hälsosamt och att inte lägga på dig många extra kilon under kort tid, men att banta är inte bra för barnet. En normal viktökning under graviditeten består av mellan 11 och 16 kg.

Att äta mat som innehåller mycket vitamin C och E, zink och mineraler hjälper huden att tänjas smidigare och att även dra ihop sig efter förlossningen. Färsk frukt, grönbladiga grönsaker, nötter, fröer, oljiga fiskar (omega3) är bra tips. Drick även mycket vatten, gärna åtta glas vätska per dag.


8 Fungerar hudkräm mot bristningarna?
Här går åsikterna isär. Vissa menar att de vävnader som sträcks ut inte kan påverkas av hudkrämer och andra hävdar bestämt att det är värt att ta upp kampen mot hudmärkena med mjukgörande krämer. Hudterapeuter har rekommenderat massage med olika oljor eller body butter, gärna med E-vitamin eller kokos. Krämen eller oljan ska masseras in med små cirkelrörelser, för att öka blodgenomströmningen.



Källa: Junior Magazines; Pregnancy and Baby


Tisdag!!

blää har inte gjort så mkt idag heller..
tvättat mera bebiskläder bara :P
e för sjukt sött när dom bara hänger där å torkar :)
åå längtar efter dig min skrutt =)
undrar hur h*n ser ut ? =)

såå less på denna halsvränna verkligen inget hjälper å så e ja sjukt sugen på choklad..
buhuu..
ge mig choklad =)

kram

=)

                                                                 bebis bor här

Söndag..

Älsklingen ville inte att ja skulle lägga  upp ngn bild på honom här =( han gllade inte någon av bilderna =(
ska försöka övertala honom =)
vill visa hela världen vem jag håller kär =)

idag har varit en lugn dag.. har tvättat typ hela dagen ..
ser så mysigt ut nu när de hänger små små bebiskläder på tork =)

såå vad har du hittat på idag?

kram


Armband

Armband - 2 augusti

Jag är med och tävlar hos Creyla om ett av hennes handgjorda armband. Var med och tävla HÄR du också!

Tävlingen avslutas 2/8 kl 21. Vinnaren utses genom lottning.

sov dags!!

kom precis på en sak..
har ju inte ngn bld här på bloggenpå min älskling :(
ska fixa å lägga in en bild på honom imorgon :)

nu ska ja kolla på Csi sen kramas med älsklingen å sova :)

sov gott kram

Vadkramp

Kramp i benen vid graviditet

När man är gravid har man något lättare för att få muskelkramper. En del vaknar av kraftiga vadkramper under natten.

Man vet inte vad som orsakar kramp, en teori är att det finns ett samband mellan kramp och låga halter av kalcium. Trötthet och ansamling av vätska mot slutet av dagen kan också vara en orsak.


Vad kan jag göra?

  • Att man ligger med fötterna högt kan ibland förhindra kramper och myrkrypningar i benen.
  • Att sträcka och stretcha på benen och fötterna kan hjälpa.
  • Ta spjärn med fötterna mot sänggavel eller golv så brukar vadkrampen släppa.
  • Att gå barfota kan lindra smärtan.
  • Massage av vadmusklerna kan också hjälpa - om du har någon till hands just när det behövs.
  • Även akupunktur kan ibland ha en förebyggande effekt mot såväl vadkramper som myrkrypningar. Akupunktur kan barnmorskorna ge.


källa: www.growingpeople.se


.....

Haha
shit kan knappt förstå.. de e faktiskt inte lång tid kvar nu..
bara 69dagar kvar till beräknad förlossning :)
men sen e de ju +/- 2veckor såå hoppas h*n kommer 2v tidigt :)
längtar så jag blir galen hihi :)

nee nu ska jagå å handla lite :)
ska göra pannkakor mums :)


Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

v.31 idag =)

Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.


( Så häftigt vad som händer i magen å hur den utvecklas =) )

=)

hej hej =)
idag har varit en lugn dag :)
sov länge länge idag ..
 igår var ja hos min älskade syster å fick med min massa massa bebiskläder  osv :)
var mysigt :)

har egentligen inget att skriva haha e bara  trött :)
ska nog sova straxt =o)

vad har du hittat på idag?

kram go natt :)

Måndag!!

woho en ny vecka har börjat :P
såå vad ska man hitta påi dag?
de e verkligen inte nå badväder iaf :( suck ja som hade velat bada..
men men får hoppas på bättre väder imorgon :)

åå va jag känner mig uttråkad å pysslig haha :P
undrar om man ska ta å städa ur ALLA skåp i köket?
de e ju endå ca 12st haha.. men men får se om man har ork till å ta alla :)

va ska du hitta på idag?

kram

havrebollar :)

såå nu har man bakat super goda havrebollar smakar som i affären fast godare :D

här e receptet ifall ngn blir sugen :)


blir ca 30st :)

250 g rumsvarm smör
2 1/2 dl socker
7 1/2 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
1/2 dl kokt kaffe

1.
Börja med att vispa ihop socker och margarin. Det ska bli
poröst. Sockret ska vara så söndervispat så att det inte knastrar så mycket. Det kan ta ca 5-6 minuter.
Antingen vispar man med elvisp på högsta fart eller med en matberedare. Med matberedare får du titta om det är poröst efter ca 1-2 minuter.

2.
Häll ner havregryn, vaniljsocker, kakao och kaffet och vispa ytterligare 5-6 minuter. Använd inte matberedaren nu för då blir det för löst i konsistens. Utan endast visp.

Forma smeten till rätt så stora fyrkanter och vänd dem i kokos. Ställ in dem i frysen ett tag så att de får stelna lite.
( de e lite svårt att forma dem eftersom de e så mjuk å kletig smet  :P
men ta lite mjöl på fingrarna/ händerna så känns de inte lika kladdigt :) )

NU ska ja kolla lite på tv sen blir de sova :)

natti natti


baka :)

sönda idag :)
ännu en vecka har gått :P
igår var man bara emma å tog de lungt men god mat :)
blev pannbiffar med färskpotatis brunsås å wokgrönsaker MUMS
till efterätt kolatårta med jordubbar å grädde :D
åå så himla smarrigt hihi

vad hittade du på igår?

Nee nu ska ja baka havrebollar om jag hittar något bra recept :P

kraam

magen v.30 (29+0) :)


Paketet :)

såå här en bilden på innehållet av babyproffpaketet :)



Innehåll:

1nap
1haklapp
12st pampers new born blöjor
1st amningsinlägg
1 stor blöjhink med tillhörande påsar
tidningen vi föräldrar
försökrings papper
30kr rabatt på 1paket pampers new bord blöjor
1paket våtservetter
1film inifrpn magen :)
samt massa erbjudanden

ja tror de va allt :)

kramar

v.30 idag :)

 
 

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.

Kanske känner du att du vill spendera mer tid hemma nu i slutet av graviditeten. Mer information om föräldrapenning och ledighet hittar du på våra sidor om föräldraförsäkring.

Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.


Fredag !

såå vad har man gjort idag?
inte mycket alls i stort sett .. har varit så kvavt att man inte orkat göra något alls typ
men nu på kvällen har vi varit hos älsklingens syster som fyller 14 :)
såå Grattis Jessica :)
ska försöka hitta någon att låna busskort av vill pka till min kära syster imorgon..
va ett tag sen man träffade henne å små godingarna :)
kram så länge

vad har ni gjort idag?

RSS 2.0