Till bloggens startsida

 

 

RSS 2.0
 
 

Rökning under graviditeten !

De flesta av tobaksrökens ämnen passerar fritt över till fostret. Nikotinet orsakar en minskning av blodflödet i livmodern och moderkakan, som gör att fostret får sämre näring.

Kolmonoxiden som finns i cigarettröken gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras. Fostret får också i sig kolmonoxid när mamman röker. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som mammans och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret än hos mamman. Det gör att syrebristen hos fostret kan kvarstå upp till tolv timmar efter rökningen.

För många måttliga rökare går rökavvänjningen av sig självt när de blir gravida. De blir äcklade och illamående av rök. För andra kan det vara svårt att sluta helt. Det hjälper inte med all den kunskap vi idag har om sambanden mellan rökning och graviditet. Samband som visar på ökade risker för:

·Missfall
·Försämrad förlossning
·För tidig förlossning
·Avlossning av moderkakan
·Fosterdöd under graviditeten
·Plötslig spädbarnsdöd
·Astma och luftvägsinfektioner hos barnet
·Allergier hos barnet

Lyckas du inte sluta röka helt bör du försöka minska din konsumtion - särskilt viktigt är det i slutet av graviditeten.Hur mycket du röker står i direkt proportion till risken för fosterskador. Så fort du slutar kommer det fostret till godo.

Att sluta röka under graviditeten är bästa tänkbara föräldraförberedelser. Under amningen utsöndras nikotinet i mjölken och detta kan ge barnet magbesvär. Spädbarn och småbarn är extra känsliga för tobaksrök. Allergier, astma och luftvägsinfektioner drabbar oftare barn till rökare.

Det är förstås viktigt att kvinnan som vill undvika att utsätta sitt väntande barn för tobaksrök har stöd i sin omgivning, av sin man, arbetskamrater och vänner. Passiv rökning är också skadlig.

Om du vill sluta röka men tycker att det är svårt kan du tala med din barnmorska. Hon kan ge goda råd om rökavvänjning.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback