Till bloggens startsida

 

 

RSS 2.0
 
 

Föräldrautbildning

Någon gång kring vecka 20 rekommenderas mödravårds-
centralerna att erbjuda föräldrautbildning till alla föräldrar som är intresserade men det är inte på alla håll i landet detta kan genomföras. Ofta påbörjas utbildningen senare och ibland har man bara plats för förstagångsföräldrar. På vissa håll har man kurser bara på dagtid, andra har både dag- och kvällstider.

Dock har det börjat komma fler privata alternativ som också erbjuder alltifrån vanliga föräldrautbildningar till speciella profylax- och kejsarsnittskurser.

Båda föräldrarna har rätt till ersättning från Försäkringskassan för att delta i föräldrarutbildning. Ersättning räknas av från föräldrapen- ningsdagarna efter barnets födelse. Föräldrautbildningen inom MVC är gratis.


Privata föräldrakurser ordnas på många håll i landet av barnmor- skor, förlossningspedagoger eller av privata företag som bedriver psykoprofylaxkurser. Dessa företag vill ge gravida kvinnor ett komplement till föräldrautbildningen inom mödravården.

Speciella kurser för ensamstående föräldrar, tonårsföräldrar, invandrargrupper, adoptivföräldrar och tvilling-gravida finns på vissa håll. Formerna för föräldrautbildningen varierar. En vanlig modell är gruppträffar om fem-sex par som träffas en och en halv till två timmar fyra till sex gånger under graviditeten och en gång efter förlossningen.

En eller två barnmorskor fungerar som gruppledare under träffarna som mer ska ha karaktären av samtalsgrupp än av undervisning. Meningen är att alla deltagare ska komma till tals vid varje tillfälle, för att utbyta erfarenheter, diskutera, lära känna varandra.

Vid första träffen är det vanligt att man planerar kursens uppläggning och kommer överens om vilka ämnen som ska tas upp. En genomgång av förlossningens olika skeden, smärtlindring, amning, föräldraförsäkring, nyföddhetsperioden, brukar vara självklara avsnitt

Träffarna kan organiseras så att man börjar med att barnmorskan delar med sig av sina kunskaper i ett ämne. Hon kan visa en film eller bildband sen följer en diskussion. Ofta turas föräldrarna om att stå för fika och tilltugg i pausen.

Man avslutar med andnings- och avslappningsövningar. Kanske inbjuder gruppen en expert till något kurstillfälle, någon som kan berätta om "naturlig förlossning" eller "babysim" eller "ryggbesvär under graviditeten". Man kan enas om att i förväg läsa något kapitel i en bok eller en tidningsartikel om ett aktuellt ämne för att stimulera diskussionerna i gruppen. I föräldrautbildningen kan ett besök på förlossningsavdelningen ingå liksom en efterträff när alla fått sina barn. Många föräldrar fortsätter att hålla kontakten med varandra långt efter kursavslutningen.



Kommentarer
Postat av: L*

Bra info! vet du hur mycket man får för att delta i föräldrarutbildningen? Kan inte hitta det någonstans! svara gärna i min blogg:) ha det bra kram

2009-09-03 @ 18:55:11
URL: http://diiorkiss.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback