Till bloggens startsida

 

 

RSS 2.0
 
 

Valnötter e rikt på Omega-3 =)

Valnöt säljs både skalade och hela. Särskilt populära är de runt jul. De senaste åren med ökad uppmärksamhet på betydelsen av typ av fett i kosten har valnötter blivit populära. Valnötter innehåller nämligen för nötter ovanligt mycket omega-3.

Valnöt skördas under hösten. Nötterna behöver sedan få ligga och torka flera månader. I Sverige är det svårt att odla valnötter och räkna med att få skörd utom i södra Sverige.

Omega-3 i valnötter

Nötter innehåller vanligen mycket enkelomättat fett och lite fleromättat. Valnöten är här annorlunda genom att den innehåller ca 60% fleromättat fett. Valnötet skiljer sig också genom att det fleromättade fettet innehåller för nötter ovanligt mycket omega-3.

Fortfarande innehåller valnötter mycket mer omega-6 än omega-3. I valnötsolja finns upp till tio gånger mer omega-6 än omega-3. För själva valnötterna kan man räkna mellan fem till tio gånger så mycket omega-6, och vanligen bör valnötter innehålla snarare fem gånger mer omega-6.

Valnötter och hjärt- och kärlsjukdomar

Nötter i kosten tros förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och flera studier pekar på att de sänker kolesterolvärdet. Detta är studerat inte bara för valnötter utan även för bl.a. sötmandel och makadamianötter.

En orsak kan vara fettsammansättningen och omega-3 anses vara bra för hjärtat liksom enkelomättat fett. En annan orsak kan vara de växtsteroler som nötterna innehåller. Dessa konkurrerar med kolesterol i tarmen och sänker upptaget.

Antioxidanter och arginin

Vid sidan nyttigt fett och växtsteroler innehåller valnötter antioxidanter och aminosyran arginin. Både antioxidanter och arginin är bra för blodkärlsväggarna och hjälper till att hålla dem mjuka.

Under en studie fick en grupp äta mycket valnötter och de fick nästan 20% av energin från valnötter. Under perioden minskade det totala kolsterolvärdet därför att andelen dåligt kolesterol minskade.

Dessutom blev försökspersonernas blodkärl friskare under perioden.

Mer nyttigt i valnötter

Liksom andra nötter och frön rika på olja innehåller valnötter ganska mycket E-vitamin. Nivån är ca 14 mg per 100 g nötter. Flera B-vitaminer, t.ex. tiamin och B6-vitamin, finns också i goda nivåer.

I valnötter finns dessutom kalcium (ca 95 mg / 100 g), järn (2,1 mg / 100 g), magnesium (144 mg / 100 g), zink (3 mg / 100 g) och selen (2 mg / 100 g). Nivåerna varierar givetvis utifrån växtförhållandena.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback