Till bloggens startsida

 

 

RSS 2.0
 
 

Tänder/ Tandkött under graviditeten

 
Det har länge ansetts att blivande mammor får hål eller fler hål i tänderna under graviditeten. Man kan tro att det beror på hormoner, men det beror troligen mer på att gravida kvinnor äter och dricker oftare och kanske lite sötare. I och med ökande användning av flortandkräm har dock problemen minskat. Det är ändå viktigt att du under graviditeten ger tänderna och tandköttet speciell uppmärksamhet med regelbunden tandborstning och rengöring av tandmellanrummen.
Tandköttet
Tandköttet påverkas ofta när du är gravid. Det svullnar, blir lättblödande och ömmar. Det kallas graviditetsgingivit. Troligtvis beror det på de hormoner som finns i kroppen när du är gravid i kombination med vad du äter.

En graviditetsgingivit känns som en helt vanlig tandköttsinflammation. Tandköttet blir rött, inflammerat och blöder. Det är då vanligt att reagera med att bli för försiktig vid rengöringen. Detta ökar dock problemen ytterligare. Inflammationen försvinner oftast av sig själv om du sköter dina tänder väl. När ditt barn är fött försvinner graviditetsgingiviten.

Kräkningar och tandborstning
Många kvinnor mår mindre bra under framförallt första delen av graviditeten och drabbas av illamående och kräkningar. Vänta en stund med att borsta tänderna efter att du har kräkts. Magsyran luckrar upp emaljen och gör den känslig för tandborstning. Skölj istället munnen med vatten.

Det kan också vara svårt att borsta tänderna utan att få kväljningar när du mår illa. Försök borsta de tider på dagen när du mår som minst illa.

Tandläkarbesök
Det bästa rådet till kvinnor som funderar på att bli gravida är att gå till tandläkaren för att kontrollera och behandla eventuella problem med tänderna tidigt i sin graviditet eller redan innan de blir gravida. I slutet av graviditeten är du ofta tröttare än vanligt och har mycket annat att tänka på inför förlossning och livet med barn.

Det är ingen fara att få bedövning medan du väntar barn eller ammar. Om du måste röntgas hos tandläkaren får du ett blyförkläde. Stråldosen är visserligen väldigt liten, men det är en extra säkerhetsåtgärd för gravida kvinnor. Samtliga fabrikanter av blekprodukter avråder från tandblekning under graviditet och amning.

Berätta alltid för din tandläkare att du är gravid eller att du ammar.

Vill du besöka en tandläkare se då till att välja någon som du känner dig trygg hos.


Kommentarer
Postat av: Caroline

De finns att köpa på både internetsidor och sorterade barnvagnsaffärer. Sök på google så hittar du massor med olika internetsidor där du kan jämföra priser. Sen kan man kolla på blocket och tradera, har man tur kanske man kan hitta någon för 200-300 kr. Just denna modellen heter "tricot slen"

2009-07-22 @ 00:11:43
URL: http://carolinehofer.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback