Krispig sallad med valnötter:
12 portioner
Sallad:
1 stort huvud isbergssallat
1 stor gurka
10-15 stjälkar selleri
Sås:
6 dl gräddfil
4-5 dl grovriven västerbottenost
4 tsk torkad, smulad dragon
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
Till garnering:
100g grovt hackade valnötter
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen och låt stå kall i ett dygn
På festdagen
Skölj och strimla grönsakerna.
Blanda och fördela salladen på tallrikarna.
Fördela såsen på salladen, och strö över de grovhackade valnötterna.
Äppel och flädersorbet med honungsglacerade valnötter:
Ingredienser | 3 stora äpplen, syrliga, gärna Summerred eller Gravensteiner | | 1 msk citronsaft | | 3/4 dl fläderblomssaft, koncentrerad | | 1 msk calvados eller konjak | | 2 msk florsocker |
Servering: | 25 g valnötter | | 1 msk honung |
| | Tillagning Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Lägg på en plåt eller bricka, droppa över citronsaften så att äpplena inte mörknar. Sätt in plåten i frysen minst 3 timmar.
Lägg de frysta äppelbitarna i en matberedare och kör till en smulig massa. Tillsätt flädersaft, calvados och florsocker. Kör till lagom konsistens, späd eventuellt med vatten. Smaka av med socker.
Servera direkt med valnötter som stekts i honung.
|