Till bloggens startsida

 

 

RSS 2.0
 
 

Om fisk allergi (jag är INTE allergisk mot fisk)

Bild på 3 olika fiskarFiskallergi är en typ av allergi som kan ge väldigt kraftiga reaktioner. Nässelutslag, kräkningar, magplågor och diarré, anafylaktisk chock med cirkulationskollaps, liksom svåra astmaanfall är olika reaktioner som kan förekomma hos fiskallergiker. För de känsligaste fiskallergikerna räcker det med att känna fisklukt för att drabbas av ett astmaanfall.

Liksom allergi mot t.ex. soja och jordnötter är fiskallergi särskilt lömsk, eftersom allergenet kan finnas dolt i så många vanliga födoämnen. För en fiskallergiker är det absolut nödvändigt att alltid noga läsa innehållsförteckningen på all färdigproducerad mat, eftersom det finns flera typer av livsmedelsprodukter som är proteinberikade med fiskprotein.

Det förekommer också att djurfoder är berikat med fiskprotein, vilket gör att köttet från ett djur som är uppfött på sådant foder kan innehålla tillräckliga mängder fiskallergen för att utlösa besvär hos de mest fiskallergiska personerna.

Fiskallergiker kan vanligen inte äta någon sorts fisk alls, men det förekommer vissa undantag då en person klarar av en sorts fisk men inte en annan.

Ibland drabbas personer av allergiliknande reaktioner när de äter t.ex. sill eller tonfisk. Detta behöver dock inte vara en allergi, utan en reaktion på den höga halt av histamin som finns i vissa fiskar. Dessa reaktioner kan yttra sig som besvärliga utslag, huvudvärk och/eller magont.Kommentarer
Postat av: Angelicka

Ja men visst vill man :)

2009-07-25 @ 13:00:03
URL: http://angelickajohansson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback