Till bloggens startsida

 

 

RSS 2.0
 
 

Amning!

1. Du drar barnets kropp ordentligt intill dig så att barnet ligger helt vänt mot dig. Håll barnet så att det inte behöver vrida eller böja på huvudet för att komma åt bröstet - vem tycker om att äta med huvudet vridet eller på sned? Kom ihåg att det är barnet som ska till bröstet, inte bröstet till barnet.

2. Undvik att hålla fast barnets huvud med handen utan stöd barnet under skuldror och rygg när du för barnet närmare dig.

3. I början kan det underlätta med en kudde som stödjer barnets kropp och stjärt tills du känner dig tryggare med amningen.

4. Barnets näsa ska vara i höjd med bröstvårtan, så att det får mest bröst in på underkäkssidan. Som tidigare beskrivits använder barnet tungan och underkäken som en pytteliten mjölkningsmaskin. Det suger inte ut mjölken ur bröstvårtan, det är tungan som med en elegant vågrörelse och med god hjälp av utdrivningsreflexen pressar ut mjölken ur mjölksjöarna och in i munnen på barnet.

5. För att detta ska fungera måste barnet ha en rejäl munfull bröst inne i munnen och hela barnet måste vara ordentligt och tryggt nära bröstet, så att det inte behöver suga sig fast för att hålla bröstet inne i munnen. Det har annars sugkraft som en industridammsugare och kan lätt råka skada bröstvårtan om det verkligen bara suger på den.

6. När du erbjuder barnet bröstet, kan du låta det få lukta och slicka lite på bröstvårtan. Det förbereder både bröstet och barnet på måltiden. Om du klarar att mjölka fram några droppar blir det ännu intressantare. När barnet känner bröstvårtan nudda munområdet, börjar det som regel att forma en sök- och ätmun och gapa och göra rörelser med tungan, medan det blir allt ivrigare. I början kan det mycket väl hända att du måste använda ett finger för att hålla en ivrig arm i styr, så att den inte smyger sig in mellan dig och barnet, medan du väntar på ett rejält gap.

7. När du ser att barnet gapar ordentligt med öppen mun och tungan nere i underkäken, är ögonblicket inne att dra hela barnet ännu lite tätare intill dig, så att det får rejält med bröst i den öppna munnen och sätter igång den lilla mjölkmaskinen. När barnet har ett bra tag om bröstet är överläppen utbredd mot bröstet, istället för att knipa om det. Detsamma gäller underläppen, den ska vara utbredd och ha tag om lite mer av areola än överläppen har. Nu ska det inte göra ont att amma.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback